FórumMit javasolsz, ha egy gyerek a csoportban kudarcként éli meg, hogy nem tudja/ nem úgy tudja végrehajtani a feladatot, ahogy kellene? Tehát pl sírva fakad, vagy jön az “úgysem tudom megcsinálni” mentalitás?
Bánhidi Dóra Adminisztrátor kérdés 2 év ago
Ilyen esetekben érdemes mindig visszatérni az alapokhoz. Teljesen szétbontani alapmozdulatokra az adott ászanát. Ha jól megfigyeled, mindegyik felépíthető olyan mozdulatokból, amik ismerősek akár tornaórákról a gyerekeknek (terpeszállás, oldalsó középtartás, négykézláb helyzet, zárt állás, stb.). Ha valami kudarcot okozott neki, akkor nem abban a formában próbálkozom, ugyanúgy nem próbálom meg erőltetni, mert valószínűleg úgyis ellenállásba ütközöm, inkább más oldalról közelítem meg. Érdemes lehet ilyenkor megpróbálkozni könnyedebb páros pózokkal is. Egy kedves barát jelenléte, akiben nagy bizalma van az adott gyerkőcnek mindig megnyugtató, hátha mással együtt hamarabb megtörik ez a feszültség, amit a mozgástól való félelem jelent. De kitalálhatsz egy egész mesét is ehhez, az tényleg mindig segít. Egy kisállat akár, aki félt valamitől vagy úgy érezte, hogy nincs elég önbizalma, bátorsága, ereje, ahhoz hogy megcsináljon valamit és aztán a mese végére mégis sikerül. Ehhez találsz is egy cuki mesét egy kis hernyóról a Jógakaland oldalán, próbáljátok megcsinálni, hátha beválik. 🙂

Aki válaszolt, az most az egyik szakértőnk, Csák – Iványi Réka

2 Válasz
Bánhidi Dóra Adminisztrátor answered 2 év ago
Nincs olyan az óráimon, hogy kudarc, minden gyerkőcöt megerősítek, hogy épp úgy csodálatos ahogy épp megtudja csinálni, megerősítem, hogy nekem sem sikerült elsőre, minnél többet gyakorlunk annál tökéletesebb lesz. Megkérdezem mi a kedvenc póza és még kérem, hogy azt mutassa meg a többieknek „váooo milyen szuper vagy ezt a pózt legközelebb is Te fogod bemutatni” 
 

Bánhidi Dóra Adminisztrátor answered 2 év ago
Az én csoportomban is van egy kislány, aki elsírja magát vagy fel akarja adni, amikor valami nem sikerül elsőre.
Nem segít persze ilyenkor az sem, hogy látja másoknak megy…
Minden gyerek más és másként reagál, óriási előny, ha jól ismerjüka gyerek természetét és persze aktuális hangulatát is. Ami ennél a kislánynál be szokott válni az, hogy időt adok neki arra, hogy akkor csatlakozzon amikor megnyugodott és azzal folytassa, amihez kedve van. Persze a könnyítés is beválik, de gyakran ez nem magáról a feladatról szól, hanem a saját elvárásairól.

Szerintem nagyon fontos, hogy megtanítsuk őket arra, hogy a hibákat ne kudarcként, hanem tanulásra és fejlődsre való lehetőségként éljék meg.
Ez persze nem egy alkalom és nem azonnal működő dolog.