Fókuszban az autizmus, a Föld napja és a Könyv világnapja – Április

Áprilisban is több olyan világnapot, megemlékezésre érdemes eseményt ünnepelhetünk, amiket igazán alkalmasnak találtunk arra, hogy valamilyen formában felkerüljenek a klubanyagok köz és így tudjátok ti is használni őket a gyermekjóga foglalkozásaitokon:)

Érdemes lesz  a felületen szemezgetni, mert azon túl, hogy folytatódik a Hangpancsi workshop és újabb részletekbe kaphattok bentekintést a hangtálakkal kapcsolatban, rengeteg színes dolog vár még rátok.

Hogy dátum szerinti sorrendben tudjunk haladni, kezdjük is az Autizmus Világnapjával, ami április 2-ára esik, persze ez a nap már elmúlt, viszont a téma fontossága örök! Sok visszajelzést is kapunk tőletek arról, hogy a jógaóráitokon részt vesznek sajátos nevelési igényű gyerekek és hogy örülnétek ezzel kapcsolatos tudásmegosztásnak.

Tehát azon túl, hogy kékbe borul ilyenkor nem csak Magyarországon több helyszín (például a Gellért hegyen található Szabadság szobor is kék világítást kap), hanem világszerte, mi is nagyon fontosnak tartottuk, hogy többféle formában foglalkozzunk a kérdéssel. Így a Sikertörténetek részre kattintva megnézhettek egy beszélgetést, ami Zsidákovits Melindával (mozgásterapeuta, pedagógus) és Csák-Iványi Rékával (gyógypedagógus, gyermekjóga oktató) zajlik a témakörben. A beszélgetés főként arról szól, hogy milyen trükköket, praktikákat, megoldásokat tudunk nektek javasolni, ha csoportotokba autizmussal élő gyermek jár. Ehhez kaptok kiegészítő, letölthető anyagokat is, melyeket a videó alatt találtok majd meg.

Szintén a témakörhöz kapcsolódan készült számotokra egy olyan óraterv is, aminek célja, hogy érzékenyítse a többségi gyermekeket, halljanak arról és megtapasztalhassák azt, hogy milyen nehézségekkel küzdhetnek meg autizmussal élő társaik.

Nem maradhatott ki a sorból a Föld napja (április 22.) sem, hiszen a környzetvédelem, az egészségmegőrzés és a Földünk óvása közös ügy, nem lehet elégszer hallani arról a gyermekeknek, hogy ebből a bolygóból csak egy van és vigyázzanak rá. Mégis kicsit egy másik oldalról megközelítve kívántuk közelebb hozni hozzájuk a témát és az ehhez a témához letölthető óraterv arról szól, hogy milyen sokféle formában tudunk kapcsolódni a természettel és, hogy ez milyen szuper dolog. Ehhez kaptok egy, már akár a foglalkozás során is felhasználható, mindfulness játékot. A lényege, hogy a gyerekekkel közösen felfedezve, kicsit ráhangolódva a természet nyugalmas ritmusára, mindenféle kincseket találjatok a természetben. De aggodalomra semmi ok, ha nem tudjátok óra közben felhasználni a játékot, akkor óra végi jutalomnak is szuper, hiszen így akkor majd egy külön programmá válhat a kincskeresés.  🙂

Végül pedig egy ajándék meglepi zárja a sort. Az április 23-ára eső könyv világnapjához csatlakozva, nagyon szép és elgondolkodtató ajándékokkal lephetitek meg a kis jógikat. Könyvjelzőkkel is készültünk nektek, amik egy-egy pozitív gondolatot, pozitív megerősítést tartalmaznak, de akár szankalpának is használhatjátok! Töltsétek le a Meglepi rész alól, nyomtassátok ki, és máris kész a szuper ösztönzés arra, hogy minél többet olvassanak a gyerekek. Jó szemezgetés az áprilisi tartalmakhoz! 🙂

Hát, szerintünk ebben a hónapban sem fogtok unatkozni, hajrrráááá:)