Fókuszban a Madarak és Fák Napja, Érzelmi intelligencia fejlesztés- Május

Májusban a Madarak és Fák Napja közkedvelt témakört emeltük ki fő fókusznak, amit május 10-én ünneplünk!

Ezt a témát mi egy különleges mesével kötöttük össze a havi óratervünkben, ami kiemelt figyelmet szentel az érzelmi intelligencia fejlesztésének, ezen belül az érzelmek megfigyelésének, azonosításának és felismerésének, hiszen a mesénkben mindegyik madár 1-1 érzelmet testesít majd meg, a fa pedig maga a gyermek lesz, akit nem ragadnak magával az érzelmei, hanem megfigyeli azokat.

Ehhez tartozik az e havi meglepetésünk is, ami nem más, mint egy csodás hangos Relax mese ( MP3 formátum ), ami pontosan a fent említett dolgokban tud segíteni a gyermekeknek és a “Te csak légy a fa!” címet kapta.

Egy látványos játékkal is meg tudjátok eleveníteni mind az óratervben, mind pedig a Relax mesében szereplő madarakat és fát hiszen készítettünk egy letölthető és aztán kinyomtatható csodaszép fát, illetve 10 madárkát megtestesítve a 10 érzelmet! Ez most igazán naaagy lett, pontosan 594 mm X 841 mm, ha majd összeillesztitek a 8 A4-es lapból álló grafikát:)

Ezen kívül beszélgethettek azokról a madarakról melyek az utóbbi évek valamelyikében elnyerték az “Év madara” vagy az “Év fája” díjat és amelyek nem elhanyagolható módon védett élőlények is egyaránt.

Az év fája: https://www.mosthallottam.hu/termeszet/ev-faja-2023/

Az utóbbi évek madarainak listája: https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%A9v_madara

Ebben a hónapban fejeződik be a Hangpancsi workshopunk, a hozzá tartozó videót megtaláljátok a workshop fül alatt! Érdemes lesz megnézni, mert Katalin nagyon érdekes hangszereket mutat be nektek, amiket Ti is bátran használhattok a gyerekjóga óráitokon.

Visszatérve az érzelmekre, hogy miért is tartjuk annyira fontosnak, hogy jóga órákon is érintsük az érzelmi intelligencia fejlesztését?

Az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia fejlesztése nagyon fontos szerephez jutott manapság. Teljes joggal, hiszen az érzelmeink nagyon sok területen befolyásolják az életünket. Hatásukra formáljuk a gondolatainkat, valamint a cselekedeteinket egyaránt és minél inkább képesek vagyunk ezt tudatosan kezelni, annál jobban fogjuk tudni irányítani a viselkedésünket és azokat a képességeinket, amelyek az önérvényesítéshez szükségesek.

A fejlett érzelmi intelligencia magában foglalja azt, hogy megfelelően tudjuk észlelni, értelmezni és kezelni a saját érzelmeinket, valamint azt is, hogy más emberekére is adekvátan tudunk reagálni.

Mint sok más dolognál, ennél is törvényszerű, hogy minél korábban kezdünk el komolyan foglalkozni a fejlesztéssel, annál hamarabb érhetünk el az önismeret olyan fokára, ahol megértjük, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk. Az önszabályozás, a szociális készségek, a kellő empátiára való törekvés és az önmotiválás képessége, mind-mind olyan dolgok, amelyek ma már kulcsfontosságú szerephez jutnak gyermekkorban is, de felnőttként pedig elengedhetetlenek a boldog élethez.

Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermeke jól boldoguljon az életben, sikeres legyen, de nem feltétlenül anyagi értelemben, hanem hogy elégedett legyen önmagával. Kutatások igazolják, hogy ezt elérni nem feltétlenül az értelmi képességeinkkel fogjuk, sokkal nagyobb hatással van ezekre az EQ-nk. Fantasztikus, hogy minderre befolyással tudunk lenni már az egészen korai időszaktól kezdve például egy relaxációval.

Jó szemezgetést kívánunk Nektek most is, használjátok bátran a havi tartalmakat, hiszen a cél, hogy boldog, önmagukkal elégedett és saját magukat jól ismerő és elfogadó gyermekeket neveljünk közösen:)