Fókuszban a Húsvét és a Víz világnapja

A tavasz beköszöntével rengeteg téma és kreatív ötlet áraszthat el benneteket. Mi most ebből kettőt dolgoztunk fel nektek az e havi klubanyagban. Kicsit előre gondolkozva az egyik ezekből természetesen a Húsvéti ünnepkör, a másik pedig a Víz Világnapja.

Ez a hónap pluszban még azért is különleges itt a Klubban, mert egy új témakört kezdünk el feldolgozni a WORKSHOP fül alatt, mégpedig a Hangtálak varázslatos világát:) Szóval inspirálódni ismét tudtok majd bőven a kapott anyagokból!

1. A Víz Világnapja március 22-re esik minden évben. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben az ENSZ közgyűlése kezdeményezte és 1993 óta tartják is. Ennek az eseménynek a megtartása igyekszik felhívni arra a figyelmet, hogy mennyire fontos óvni a vizeinket és a környezetünket, valamint, hogy a változás abban rejlik, hogy minél hatékonyabban gyorsítsuk fel az ez irányba tett lépéseket. Ez mindannyiunk ügye, hiszen minden ember függ a víztől és mindenkinek lehet és van is tennivalója ebben.

Nagyon fontos, hogy ezt már egészen kis korban megértessük a gyermekekkel, megismertessük őket a környezetvédelem kiemelt szerepével a jövő érdekében. Az, hogy ezt most gyerekjóga óra keretein belül is megtehetitek fantasztikus, hiszen a mozgás mellett más terület kiemelt ügyeire is felhívjátok a figyelmet. Például arra, hogy a mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak, takarékosan bánjunk a vízzel. Akár a lentebb található történetet is átbeszélhetitek, feldolgozhatjátok közösen:

Van egy ősrégi mese egy kolibriről, és arról, hogy ez a pici madár miként viselkedett egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben:

„Egy nap tűz ütött ki az erdőben. Minden állat menekült, és a saját életét mentette. A tűz szélén megálltak, és rémülten, tehetetlenül nézték a lángokat. Fejük fölött egy kolibri repült a tűzhöz oda és vissza, megállás nélkül. A nagyobb állatok csodálkoztak és megkérdezték a kolibrit: hát te meg mit csinálsz? A tóhoz repülök vízért, hogy segítsek eloltani a tüzet, válaszolta a kismadár. Az állatok kinevették, és azt mondták: ez ostobaság, nem vagy képes egyedül megfékezni a lángokat! A kolibri így válaszolt: lehet, de amit tudok, azt megteszem.”

A kolibri cseppenként szállítja a megoldást. Ő az a változás, ami jobbá teszi környezetünket. Légy Te is kolibri! Cselekedeteid, bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!” Ehhez mi ebben a hónapban írtunk egy szuper óratervet, ami ezt a fontos témát dolgozza fel. Pluszban még egy Mandala színezőt is készítettünk hozzá a gyerekeknek, amit jutalomként odaadhatsz az óra végén a gyerekeknek:) Mindkettőt megtalálod az Óratervek fül alatt!

2. A Húsvét alapvetően egy vallási ünnep, ugyanakkor kapcsolódnak hozzá hagyományok, népszokások, melyeket igyekeztünk megjeleníteni az adott óratervben nektek. Így aztán jógázás közben elevenedik meg majd a locsolkodás, tojáskeresés, tojásfestés, illetve különböző jelképek, mint a nyúl, bárány, kalács, barkaág. Ezek mind nagyon jó beszédtémát is adhatnak nektek az óra eleji és végi beszélgetésekhez, de akár újabb kreatív utakat is nyithatnak bennetek további ötletek felé.

Az óratervek fül alatt találtok tehát egy Húsvéti óratervet, a Játék fül alatt egy ehhez kapcsolódó játékot, a Meglepi fül alatt pedig cuki tojáskereső irányjelző táblákat:)

És még egyszer, ebben a hónapban kattintsatok a Workshop fülre is, a Hangtálak varázslatos világa miatt!

Felhasznált irodalom:

http://vizvilagnap.hu/