Fókuszban a Farsangi Mulatság és a szerepjátékok

A szerepjátékok kiemelt fontossága a gyermekkorban

A farsang közeledtével lassan előkerülnek mind otthon, mind pedig az intézményekben a jelmezek, álarcok, mindenféle maskarák. Micsoda fantasztikus kellékei ezek annak, hogy pillanatok alatt valaki más bőrébe bújhassunk és belehelyezkedhessünk egy egészen más szerepbe, mint ami a hétköznapok során jellemez minket. Ezek a fajta szerepjátékok, amik természetesen nem csak a farsangi időszakra jellemzőek, a gyermekek számára egy olyan szórakozást jelentenek, amit ösztönöznünk kellene az év minden szakában, hiszen nem csak önmagáért van, hanem rengeteg készség fejlesztésére és tanulásra ad lehetőséget.

Ebben a hónapban a Jógakaland Klubban mi is a farsanggal foglalkozunk:) Kattintsátok majd végig a Klub tartalmakat, hiszen találtok majd jó kis mozgalmas, farsangi gyerekjóga óratervet, mellé farsangi dalt és verset, kivágható színes vagy éppen kiszínezhető erdei állatos maszkokat, a meglepetés részben pedig bónuszként, még kivágható matricákat is, pozitív megerősítésekkel, amiket bármikor tudtok használni a foglalkozásaitokon:)

De most haladjunk tovább egy kis érdekességgel a szerepjátékok fontosságáról!

Mi is pontosan az a szerepjáték?

Ennek a fajta szimbolikus, „mintha” játéknak a során a gyermekek olyan különböző szerepekbe bújhatnak, amelyekben újra tudják élni, fel tudják dolgozni az őket ért benyomásokat, élményeket és tapasztalatokat.

De egy másik megfogalmazás is remekül leírja nekünk ezt a tevékenységet:

„Szerepjátéknak azt a játéktevékenységet nevezzük, amelyben a gyermekek látott szerepeket, tevékenységeket, a felnőttek közötti sajátos viszonylatokat, sajátos játékkörülmények között újra alkotják.”

Tulajdonképpen egy olyan, a gyermek saját maga által kialakított világ, kel életre, amelyben a gyermek fantáziája határozza meg a helyszínt, a teret, az időt, valamint azokat az eszközöket is, amiknek segítségével újból és újból meg tudja tapasztalni, azokat a bizonyos élethelyzeteket és szituációkat, amik rá bármilyen módon hatással voltak.

Hasonlónak találhatjuk a dramatizáláshoz, a különböző drámajátékokhoz, azonban fontos különbség, hogy a szerepjátékoknak a fő forrása, ahonnan a gyermek az ötleteket, a különböző szerepeket meríti, az sokkal inkább a való élet, nem csak a mesék vagy irodalmi alkotások.

Mi mindenre szuper lehetőség a szerepjáték?

Általában az iskolás kor előtti időszakra, a kisgyermekkorra jellemző leginkább ez a fajta játéktípus, és virágkorát az óvodáskorban éli. Mivel utánzáson alapul, hiszen a gyermek elsősorban a szüleitől látott mintákat, illetve a hozzá közel álló személyek által tapasztaltakat fogja beépíteni a saját maga által kreált világba, ezért a megfigyelés fokozott szerephez jut.

Mindeközben pedig elképesztő teret kap a fantázia, a képzelet és a kreativitás területe is, amik igen nagy hatással vannak a személyiségfejlődésre is. Fantasztikus látni, hogy hogyan válik egyik percről a másikra egy kis botból mikrofon, karmesteri pálca, íróeszköz vagy nyílvessző. Amit pedig átél a gyermek a képzeletében, az egy fontos kapaszkodó lesz ahhoz, hogy hasonló helyzeteket a való életben is tudjon majd kezelni.

Ebben a játékban viszont nem csak az imitáláson és az utánzáson van a hangsúly, ebben benne van a gyermek teljes lénye is, így megjelennek az érzelmek is természetesen. Ebben a biztonságos közegben, amit saját magának alakít ki, lehetőség van az új dolgokkal való ismerkedésre és megértésre is, de mi kívülállók is kicsit közelebb kerülhetünk a gyermek bensőjében zajló folyamatokhoz, érzelmekhez is. Tehát ez abszolút működik egyfajta élményfeldolgozásként is. Megtudhatjuk általa a megélt pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt, hogy milyen örömteli dolgok érték vagy konfliktusokkal szembesült aznap.

Ennek okán aztán fejlesztheti a kommunikációt, együttműködést és a problémamegoldó készséget is, valamint a szociális készségeket egyaránt. Fontos szempont ugyanis a kapcsolatteremtés is a játékon belül, hiszen minél több szereplős egy szituáció, annál több kis pajtás szükséges a megvalósításhoz.

Mik lehetnek alkalmas eszközök a szerepjátékhoz?

Tulajdonképpen bármi. De mégis fontos szempont, hogy minél több dologra tudjátok használni. Hiszen annál jobban fejlődik a képzelőerő, minél inkább több funkcióval felruházható egy eszköz. Jó, ha vannak a tarsolyban különböző textilek, amikből lehet, köpeny, palást, fátyol. Kisebb nagyobb táskák, amikbe lehet pakolászni. Elengedhetetlenek természetesen a babák, plüssök, hiszen fontos szereplői lesznek majd az eljátszandó szituációknak. Kis dobozok, esetleg edények, mindenféle „csetresz”, amit nem is biztos, hogy magának megtartana még az ember. 😊 De ezeknek is csak a képzelet szab határt, merjünk elrugaszkodni kicsit, vagy még jobb, ha megvárjuk, hogy a gyermek maga fedezze fel és gondolja újra a már meglévő eszköztárból a lehetőségeit.

Farsangi jelmezbál

Szuper lehetőség a farsang is arra, hogy kicsit felturbózzátok a már meglévő jelmezeiteket vagy eszközeiteket. Itt is nagyon jó irányvonal, ha hagyja az ember kicsit kibontakozni a gyermeket és megvárja, hogy neki mik  a személyes vágyai, kívánságai ezzel kapcsolatban, hiszen ezzel is közelebb férkőzhetünk a belső világukhoz, jobban megismerhetjük, többet kaphatunk abból, ami talán a hétköznapok forgatagában kicsit nehezen megközelíthető.

A gyermekjóga pedig szinte egy folyamatos dramatizálás és szerepjáték, hiszen lépten nyomon állatok és egyéb karakterek bőrébe bújva mozgatjuk át a testünket, úgyhogy nincs más dolgunk, mint egy szuper mese által még nagyobb teret engedni ennek.

Felhasznált források:

http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Jatekpedagogia/44_szerepjtk.html

https://www.regiojatek.hu/blog/a-szerepjatekok-fontossaga-ovis-korban

https://skillo.hu/szerepjatekok-jatszd-batran-a-szerepedet/