Brain Gym – Októberi fókusz téma

Hónapról hónapra igyekszünk olyan tartalmakkal szolgálni, amelyeket hatékonyan tudtok majd alkalmazni akár a gyermekjóga foglalkozásaitokon, vagy akár esetleg más pedagógiai jellegű munkátok során is. Ez ebben a hónapban sincs másképp, hiszen egy olyan képességfejlesztő módszerrel ismerkedhettek meg és kaphattok belőle egy kis ízelítőt, mely világszerte rendkívül hatékonyan alkalmazott többek között a stresszkezelés területén. De fejlődik általa az önismeret, hat a viselkedésszabályozásra, valamint az elvégzett gyakorlatok serkentik az idegrendszer működését is.

Ez nem más, mint a Paul E. Dennison és felesége, Gail Dennison által kifejlesztett Brain Gym, magyarul Agytorna, amely tulajdonképpen a kineziológia és a pedagógia fúziójából született. Így aztán már sejthető, hogy központi eleme a mozgás, mely igazából mindenféle képességfejlesztő módszer megkerülhetetlen és szerves része kell, hogy legyen.

Célzott és alaposan átgondolt rendszerben megalkotott gyakorlatok, illetve gyakorlat sorozatok alkotják, melyek hatékonyságát számos kutatás is bizonyította. Fő fókuszában a tanulás és a mozgás fejlesztése áll, de számtalan további jótékony hatása is van, melyekről bővebben olvashattok majd a jegyzetben.

A gyakorlatok több csoportra oszthatóak a fejleszteni kívánt célnak megfelelően. Játékosságuk és abszolút a gyermeki lélekhez igazított struktúrájuk révén könnyen kombinálhatók más módszerek gyakorlataival, így aztán a gyermekjógához is rendkívül jól passzolnak.

A jegyzetben és a videós tartalmakban három témakörhöz kapcsolódóan kaptok majd gyakorlatokat, melyek közül az egyik a hatékony tanulási állapot megteremtését segíti elő, a másik felsorolásban nagyon jó játékokat, feladatokat találtok a stressz kezelésére, a harmadik pedig azt járja körül, hogy mennyire fontos az, hogy el tudjuk helyezni magunkat a térben, megfelelően működjenek a tájékozódó és a térben lévő mozgást segítő funkciói a gyerekeknek.

Használjátok ezeket a gyakorlatokat bátran, illesszetek be egy-egy elemet vagy akár sorozatot is a gyerekjóga foglalkozásaitokba, de akár önmagukban is tesztelhetitek őket. Az óratervek között majd két mesés példát is találhattok arra vonatkozóan, hogy esetleg, hogyan lehet a gyermekjógát és a Brain Gym gyakorlatokat összefűzni, de legyetek bátrak, hiszen a kreativitásotoknak csak a képzeletetek szabhat határt! 😊

A workshop jegyzetét és videóját megtaláljátok a WORKSHOP ikonkra kattintva a Klub felületén!